SAOPŠTENjE ZA JAVNOST POVODOM KORONA VIRUSA (COVID-19 ili SARS-CoV-2)

  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama (U daljem tekstu: NSDR-URVS) oštro osuđuje širenje dezinformacija o korona virusu putem medija i društvenih mreža i poziva predstavnike medija i građane da se ponašaju društveno odgovorno i preduzimaju preventivne mere.

Neproverene, nepotpune i netačne informacije doprinose širenju straha i panike, odnosno javljanju „epidemije straha i panike“. „Epidemija straha i panike“ negativno deluje na emotivno i psihološko stanje građana, čime ih onesposobljava da preventivno, pravovremeno i adekvatno postupaju prema instrukcijama nadležnih institucija. Dodatno, institucionalni odgovor na epidemiju zarazne bolesti, ukoliko do nje dođe, će biti u značajnoj meri otežan, čime se direktno povećava obim potencijalnih posledica. Stoga, apelujemo na predstavnike medija i građane da se uzdrže od širenja dezinformacija.

NSDR-URVS, sa druge strane, snažno podržava preventivno delovanje svih građana, kojima na ovaj način pružamo podršku u vidu korisnih informacija. Preduzimanje preventivnih mera ima za cilj da spreči širenje zarazne bolesti, odnosno da smanji verovatnoću da se pojedinac zarazi i da se zaraza raširi na veliki broj ljudi. Praktično, to znači da se, ukoliko se na teritoriji Republike Srbije u narednom periodu identifikuju zaražene osobe, odgovornim ponašanjem svakog građanina smanjuje potencijalni broj zaraženih, pospešuje efikasnost institucionalnog odgovora i smanjuju potencijalne posledice. Sa tim ciljem na umu, NSDR-URVS poziva građane, umesto da svojom aktivnošću na društvenim mrežama zastrašuju ili demotivišu druge, da se adekvatno informišu i preduzimaju preventivne mere.

Imajući u vidu da na teritoriji Republike Srbije nema potvrđenih slučajeva zaraženih osoba, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ na svojoj Internet stranici daje preporuke za građane koji su doputovali ili planiraju da putuju van granica Republike Srbije, naročito ukoliko su destinacije na teritorijama u kojima je identifikovana intenzivna transmisija virusa (www.batut.org.rs → Aktuelnosti).

Preventivne mere koje možete već danas preduzeti su: Održavanje i/ili podizanje imuniteta; Češće pranje ruku i/ili korišćenje dezinfekcionih sredstva; Pojačano održavanje sanitarne higijene prostora u kome se boravi; Izbegavanje nepotrebnih odlazaka na javna mesta sa velikom frekvencijom ljudi (npr. gradski prevoz, tržni centri i sl.). Korišćenje zaštitnih maski još uvek nije potvrđeno kao efikasno, ali se svakako preporučuje kao preventivna mera u slučaju respiratornih bolesti. Kultura kijanja i kašljanja je, takođe značajna, bez obzira da li se radi o gripu ili korona virusu i opisana je na linku: http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/kulturaKasljanja.pdf.

Оставите одговор