Registar rizika od katastrofa

  • Post category:Vesti
Interaktivna, elektronska, geografsko-informaciona baza podataka za teritoriju Republike Srbije koja sadrži podatke od značaja za upravljanje rizikom.
Predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) javnosti su predstavili Registar rizika od katastrofa (https://drr.geosrbija.rs/drr/). Ova interaktivna digitalna baza, uspostavljena u okviru Geoportala RGZ, pruža svim građanima i građankama Srbije podatke o rizicima na konkretnoj lokaciji. To će im omogućiti da budu bolje informisati pri donošenju odluka poput izbora mesta za život ili ulaganja novca, kao i da blagovremeno preduzmu mere prevencije. Takođe, donosioci odluka će zahvaljujući Registru rizika od katastrofa imati dostupne podatke u realnom vremenu, što će unaprediti proces urbanog planiranja, kao i brzinu i kvalitet reagovanja u kriznim trenucima.

Vladimir Cvetkovic

Prof. dr Vladimir M. Cvetković je zaposlen na Univerziteta u Beogradu, Fakultetu bezbednosti i realizuje nastavu na predmetima: Upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Zaštita od prirodnih i antropogenih katastrofa, Bezbednosni rizici i katastrofe, Metodologija procene rizika od katastrofa, Rukovodjenje u vanrednim situacijama, Smanjenje rizika od katastrofa. Više od 15 godina se bavi istraživanjem u oblasti studija katastrofa. Objavio je preko 250 naučnih radova i 20 knjiga iz oblasti studija katastrofa. Predsednik je i osnivač Naučnog stručnog društva za upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa i glavni urednik Međunarodnog časopisa za upravlјanje rizicima od katastrofa (International Institute for Disaster Research). Dobitnik je brojnih nagrada od čega je najznačajnija nagrada za najboljeg mladog naučnika Srbije ,,Danubius Young Scientist Award 2017“ koja se dodeljuje od strane Austrijskog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju (BMWFW) i Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu (IDM) za izuzetna dostignuća u nauci. Više o njegovoj biografiji možete pogledati na sledećoj adresi - https://vladimircvetkovic.upravljanje-rizicima.edu.rs/.