Prva nacionalna bezbednosna obuka iz oblasti vanrednih situacija – Guča

  • Post category:Vesti

Naučno-stručno društvo za upravlјanjem rizicima u vanrednim situacijama je  nakon 3 godine pauze, uspešno organizovalo obuku za mlade. Ovog puta, organizovana je Prva nacionalna bezbednosna obuka za mlade iz oblasti vanrednih situacija. Karakteristično za nju je da je bila namenjena za mlade od 19 do 30 godina, trajala je 3 noći i 4 dana, bila je besplatna i bili su dobrodošli mladi iz cele države. Takođe, bitan faktor je to što je ona realizovana uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije i drugih brojnih organizacija koje će biti spomenute u dalјem tekstu. 

Prva nacionalna obuka za mlade u oblasti vanrednih situacija je započela 29. marta i trajala je do 2. aprila tekuće godine. Mesto realziovanja bilo je Guča, u opštini Lučani. Smeštaj je organizovan u hotelu „Nordik – Zlatna truba“ u Guči, na samo par koraka od Doma kulture Guča gde su bila organizovana teorijska predavanja, ali i svečano otvaranje i i zatvaranje ove obuke.

Prvi dan obuke započeo je u hotelu Nordik gde je obavlјen doček, dodela unifroma i registracija polaznika obuke i gostiju, nakon čega je dan nastavlјen svečanim otvaranjem obuke u Domu kulture Guča. Uvodni deo je započeo komandant obuke, direktor Naučno-stručnog društva za upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, prof. dr Vladimir M. Cvetković poželeći dobrodošlicu učesnicima i gostima čime je zvanično obuka i započeta. Svoja uvoda obraćanja imali su i predstavnici MUP-a RS, zatim Mladen Radojičić-komandir operativne jedinice DVD Guča, kao i predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović. Prvi put u radu NSD-URVS i tokom naših aktivnosti, dobili smo pažnju medija. Tako su svoje reportaže napravili Radio Televizija Srbije i Info Liga Ivanjica.

Nakon raspoređivanja učesnika u vodove,osnovnih strojevih radnji i ručka, usledila je prva praktična vežba. Kako NSD-URVS sarađuje dugi niz godina sa Srpskim spasilačkim timom, i ove godine oni su upriličili obuku svojim dolaskom i potrudili se da prenesu znanje tokom pokazne vežbe Spasavanje iz objekta uz primenu alpinističkih tehnika. Pored ove teme, Srpski spasilački tim odradio je i radnu tačku „Čvorologija- osnovna primena čvorova i alpinističke opreme“.

Zatim, predsednik DVD Guča, Radoje Milutnović održao je vežbe „Gašenje požara naprtnjačom i upotrebom hidrantne mreže“. Poslednje predavanje prvog dana održao je Dejan Đurđević i tema predavanja je bila „Bezbednost u transportu opasnih materija i ponašanje pri nastanku hemijskih udesa “. Dan je završen večerom i zabavnim programom u kafe-restoranu hotela Nordik, zatim je usledilo povečerje i spremanje za dolazeće aktivnosti drugog dana obuke.

Jutro je za učesnike obuke započelo sportsko-rekreativnim aktivnostima, a nakon doručka su se uputili na izvršavanje prve vežbe za ovaj dan „Osnovne tehnike pri spasavanju iz ruševina, prilaz objektu, ulaz u objekat- spasilačke operacije na vodi i po vodom“, ponovo sa Srpskim spasilačkim timom, koja je održana u Rćanskoj pećini.

Ručku je prethodilo jedno teorisjko predavanje- u podnožju Rćanske pećine, u prirodi, učesnici su imali priliku da saslušaju  Želјka Čavića i Radomira Smilјanića iz Sektora za vanredne situacije na temu „Zaštita od požara, poplava i zemlјotresa“. Između vežbe sa Srpskim spasilačkim timom i predavanja pripadnika Sektora za vanredne situacije, polaznici su, sa prof. dr Vladimirom M. Cvetkovićem, uvežbavali primenu alata samoodbrane u obavlјanju policijskih poslova.

Svoje termine, nakon ručka, ispunili su novim temama Želјko Čavić i Radomir Smilјanić, ovog puta u pitanju su bile teme „Upotreba i korišćenje aparata za početno gašenje požara tipa S i CO2“, kao i „Upotreba i koripćenje odela za prilaz i prolaz kroz vatru, upotreba odela prvog stepena zaštite (tehničko tehnološki udesi)“. Nakon kratke pauze, učesnici su imali priliku da prisustvuju predavanju i vežbi prof. dr Bojana Jankovića, sa Kriminalističko-policijskog univerziteta, sa temom „Primena operativno-policijskih veština u uslovima vanrednih situacija“ na kojem su odrađeni različiti vidovi kordona koje policija koristi, kao što su lestve, verige itd.

Usledilo je i predavanje Miodraga Savića, održano u Domu kulture u Guči, na temu „Civilna odbrana i civilna zaštita u Republici Srbiji (iskustva, modeli i značaj) i obuka građana za odbranu“. Kao i prve večeri, i druge je, nakon obedovanja, organizovan zabavni program i druženje u kafe-restoranu hotela Nordik. Učesnici, misleći da ih čeka povečerje i miran san, uputili su se ka svojim sobama apsolutno neočekivajući uzbunu i noćni marš od 8 km, u 2 časa nakon ponoći. Iznenađeni povicima „Uzbuna!“ i „Postrojavanje! Svi u stroj!“ trčećim korakom, oblačeći svoje uniforme silazili su niz stepenice i uspešno se postrojili za par minuta na platou ispred hotela odakle je krenuo noćni marš koji ja nosio sa sobom uspon uz pešačku stazu u Guči i zasede koje su postavlјali jedni drugima.

Pretposlednji dan je krenuo, već rutinski, sportskim aktivnostima i doručkom, te se nastavio petočasovnom vežbom „Praktična primena sprava i opreme-Navalno vatrogasno spasilačko vozilo, upoznavanje sa spravama i opremom, upotreba aparata za zaštitu disajnih organa, rad sa hidrauličnim razvalnim alatom“ koju su predvodili Gačić Borivoje i Siniša Gobelјić. Učesnici su posebno uživali u mogućnosti da se provozaju vatrogasnim vozilom kroz Guču.

Nakon toga, odslušali su tri teme sali Doma kulture Guča- „Uloga Vojske Srbije u pružanju podrške u katastrofama“ koju je predavao doc. dr Nenad Kovačević, zatim „Procena rizika kritične infrastrukture“ prof. dr Hatidža Beriša i poslednju, ne i najmanje bitnu, tema prof. dr Slobodana Miladinovića „Topografija i orijentacija u prirodi“.

Time je završen i treći dan.

 

Poslednji dan obuke obeležila su većinski teorijska predavanja. Ovaj niz predavanja otvorio je saradnik i nekadašnji sekretar NSD-URVS-a , Nemanja Milјković sa temom „Pregled sistema provere osposoblјenosti spasilačkih pasa po sistemu FCI-IRO“. Nemanja je mesto ustupio svojoj koleginici iz ove oblasti, Tamari Jevtović i njenoj četvoronogoj prijatelјici Kiki, koja je po rodoslovu nemački lovni terijer, a u budućnosti još jedan spasilački pas ukoliko za par meseci prođe sva testiranja. One su nam  predočile i približile temu „Spasilački psi“. Nјihov mentor, dr Nenad Milojević je sa svojom temom „Biološki detektor odora- Canis lupus familiaris“ kojom je zaokružio ovu temu.

Zatim, prof. dr Vesela Radović sa jako bitnom temom za oblast kojom se NSD-URVS bavi „Uloga volontera u različitim fazama katastrofe u lokalnim zajednicama“. Sledeće predavanje „Pružanje prve pomoći“, Crveni krst Lučani, zatim „Javnozdravstveni rizici i upravlјanje u vanrednim situacijama na nivou gradova i opština“, Jasmina Tanasić.

Posle pauze za ručak, menjale su se sledeće teme: „Taktika gašenja požara na plovnim objektima, izvlačenje povređenih i ugroženih, izdavanje poziva za pomoć, međunarodne vežbe“, kapetan broda Vlado Vukas; „Hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja“- Goran Mihajlović; „Bezbednosne procedure postupanja sa eksplozivima“ Olga Mladenović i za kraj ove obuke, slušali smo Nemanju Slepčevića i Tinu Šipicki na temu „Sprega između teorije i prakse u izradi Procene rizika od katastrofa i Plana zaštite i spasavanja“.

Između ova dva bloka predavanja, prof. dr Vladimir M. Cvetković bio je koordinator vežbe „Bezbednosne procedure rukovanja i upotrebe vatrenog oružja- izvođenje gađanja“. Nakon četiri dana punih energije, discipline, usvajanja novih znanja, razmenjivanja iskustava ali i smeha i sklapanja novih prijatelјstava, kao i pravlјenje uspomena za ceo život, ova obuka je privedena kraju. Svečano zatvaranje obuke je značilo svakako obraćanje komandanta obuke u cilјu zahvalnosti i evaluacije obuke, prof. dr Vladimira M. Cvetkovića, zatim njegovih saradnika, ali i dodela sertifikata i izrada fotografija. Kako je formalan deo prošao, učesnici su imali priliku da uživaju u kulturno-umetničkom programu koji je opština Lučani pripremila za sve nas.

Kako bi prof. dr Vladimir M. Cvetković rekao u svom završnom obraćanju: „Prvi put smo , u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Sektorom za vanredne situacije, uspeli da institucionalizujemo obuku i uložimo napore da edukujemo mlade lјude i osposobimo ih za reagovanje u različitim situacijama na nacionalnom nivou…“ i samim tim je obuka uspešno realizovana, ali ono što je možda i bitnije je da su polaznici Prve nacionalne bezbednosne obuke za mlade iz oblasti vanrednih situacija sjajno odradili svoj deo posla, dali su sve od sebe da isprate tempo i završavali sve aktivnosti sa velikim interesovanjem za iste.

Dogodine, do sledeće obuke ovog tipa: „Klaso ’23, VOLjNO!“.