Predsednik NSD-URVS i Direktor Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa sa studentima Fakulteta za diplomatiju i bezbednost

  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

U organizaciji Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, dana 02.04.2024. godine, u amfiteatru Fakulteta, a uz prisustvo velikog broja studenata osnovnih i master akademskih studija, kao i gostiju iz drugih institucija kojima je oblast civilne zaštite predmet interesovanja, održano je predavanje prof. dr Vladimira M. Cvetkovića, direktora Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa (IDR) i predsednika i osnivača Naučno-stručnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama (NSD-URVS), na temu: “Upravljanje rizicima u vanrednim situacijama”.

Tokom jednočasovnog interaktivnog i vrlo interesantnog izlaganja, profesor Cvetković upoznao je prisutne sa osnovnim postulatima upravljanja rizicima u vanrednim situacijama i tom prilikom posebno naglasio postojeće stanje u ovoj oblasti u Republici Srbiji, kroz identifikaciju nedostataka samog sitema zaštite i spasavanja na kojima je u budućnosti neophodno raditi. Prepoznajući stručnost i evidentno znanje kojim profesor raspolaže, studenti Fakulteta za diplomatiju i bezbednost iskoristili su ovu priliku da postavljanjem svojih pitanja dodatno unaprede svoja znanja i još bolje se upoznaju sa oblašću koja je bila predmet samog predavanja.


Neposredno pre samog predavanja, u prostorijama Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, potpisan je Sporazum o naučno-stručnoj saradnji, koji su u ime institucija koje predstavljaju potpisali dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost prof. dr Radojica Lazić i predsednik Naučno-stručnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama prof. dr Vladimir M. Cvetković. Na osnovu Sporazuma, obe strane su iskazale uzajamno interesovanje za saradnju u oblasti nauke, istraživanja, usavršavanja i ospsobljavanja u oblastima u kojima se podudarju interesovanja sporazumnih strana.

Ovo gostujuće predavanje na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost, kao i nekolicina prethodnih, predstavljalo je korak ka boljem razumevanju kompleksnih izazova, rizika i pretnji bezbednosti koji oblikuju savremeni svet. Zahvaljujemo se profesoru Cvetkoviću na izuzetnom predavanju i iskazujemo nadu da će buduća saradnja doneti mnogo pozitivnih stvari na obe strane.

Оставите одговор