Požari u Srbiji

  • Post category:Vesti

Prethodnih par nedelja, građane Republike Srbije dočekala je vest o seriji požara na delom zapadu i jugu zemlje.  Što se tiče lokaliteta, konkretno je vatrena stihija zahvatila Novu Varoš i Priboj. Nedugo nakon uloženog truda Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na lokalizovanju ovih požara, Sektor za vanredne situacije je svoje vatrogasce-spasioce poslao na teritoriju Mokre gore.  Usledili su požari i u Pčinjskom okrugu-Vranju i Bosilegradu i takođe na Zlatiboru i Tari. Vatrogasci-spasioci  sa svojih 230 pripadnika iz čak 19 gradova i u sadejstvu sa Helikopterskom jedinicom su uložili maksimalne napore da spreče širenje ovih požara, da ih zaustave i spreče ugrožavanje domaćinstava i ljudi. Bitno je da ne zaboravimo pomenuti i sve dobrovoljce, posebno Vatrogasni savez Srbije, koji su aktivno pomagali pripadnicima Sektora za vanredne situacije.

No, vatrogasci-spasioci nisu bili aktivni samo u svojoj matičnoj zemlji. Republika Srbija poslala je pomoć Republici Srpskoj 31.07.2021.godine u gašenju požara na otvorenom prostoru od oko 10 hektara, na planini Stolac iznad Višegrada, u vidu ljudstva Helikopterske jedinice i vatrogasaca-spasilaca iz Čačka i Bajine Bašte.

Kako se požari ne smiruju ovog leta, pomoć od strane Republike Srbije je stigla i do prijateljske Republike Grčke. Konkretno 37 pripadnika SVS i 14 vozila su pristigli  na ostrvo Evija i pridružili se grčkim kolegama u nadljudskim naporima da obuzdaju stihiju koja je zahvatila ovu zemlju. Pridružila im se i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, sa 14 pripadnika i tri helikoptera, koji ce pokušati iz vazduha da savladaju šumske požare.

Sada, kada smo svedoci požara koji bukte u svetu i kod nas, zastanite i razmislite čime možemo zajedničkim naporima da pomognemo ovim tihim herojima.
Sektor za vanredne situacije apeluje na sledeće:
Budimo obazrivi prilikom boravka u prirodi.
Ne bacajmo opuške cigareta.
Ne ostavljajmo logorsku ili vatru za roštilj dok je ne ugasimo.
Ne napuštajmo mesta paljenja vatre dok se ne uverimo da je potpuno ugašena.

Pomozimo i vatrogascima i pilotima, a i nasoj planeti da predahnu.

Autor – Sofija Radojković