Požari u Srbiji

  • Post category:Vesti

Prethodnih par nedelja, građane Republike Srbije dočekala je vest o seriji požara na delom zapadu i jugu zemlje.  Što se tiče lokaliteta, konkretno je vatrena stihija zahvatila Novu Varoš i Priboj. Nedugo nakon uloženog truda Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na lokalizovanju ovih požara, Sektor za vanredne situacije je svoje vatrogasce-spasioce poslao na teritoriju Mokre gore.  Usledili su požari i u Pčinjskom okrugu-Vranju i Bosilegradu i takođe na Zlatiboru i Tari. Vatrogasci-spasioci  sa svojih 230 pripadnika iz čak 19 gradova i u sadejstvu sa Helikopterskom jedinicom su uložili maksimalne napore da spreče širenje ovih požara, da ih zaustave i spreče ugrožavanje domaćinstava i ljudi. Bitno je da ne zaboravimo pomenuti i sve dobrovoljce, posebno Vatrogasni savez Srbije, koji su aktivno pomagali pripadnicima Sektora za vanredne situacije.

No, vatrogasci-spasioci nisu bili aktivni samo u svojoj matičnoj zemlji. Republika Srbija poslala je pomoć Republici Srpskoj 31.07.2021.godine u gašenju požara na otvorenom prostoru od oko 10 hektara, na planini Stolac iznad Višegrada, u vidu ljudstva Helikopterske jedinice i vatrogasaca-spasilaca iz Čačka i Bajine Bašte.

Kako se požari ne smiruju ovog leta, pomoć od strane Republike Srbije je stigla i do prijateljske Republike Grčke. Konkretno 37 pripadnika SVS i 14 vozila su pristigli  na ostrvo Evija i pridružili se grčkim kolegama u nadljudskim naporima da obuzdaju stihiju koja je zahvatila ovu zemlju. Pridružila im se i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, sa 14 pripadnika i tri helikoptera, koji ce pokušati iz vazduha da savladaju šumske požare.

Sada, kada smo svedoci požara koji bukte u svetu i kod nas, zastanite i razmislite čime možemo zajedničkim naporima da pomognemo ovim tihim herojima.
Sektor za vanredne situacije apeluje na sledeće:
Budimo obazrivi prilikom boravka u prirodi.
Ne bacajmo opuške cigareta.
Ne ostavljajmo logorsku ili vatru za roštilj dok je ne ugasimo.
Ne napuštajmo mesta paljenja vatre dok se ne uverimo da je potpuno ugašena.

Pomozimo i vatrogascima i pilotima, a i nasoj planeti da predahnu.

Autor – Sofija Radojković

Vladimir Cvetkovic

Vladimir M. Cvetkovic is the Assis. Prof. (Disaster Risk Management) at the University of Belgrade, Faculty of Security, and has been engaged in research in the field of disaster studies for 15 years. He has published over 250 research papers and 20 scientific monographs. He is the founder of the Scientific Professional Society for Disaster Risk Management in Serbia, the International Institute for Disaster Research, and Editor-in-Chief of the International Journal of Disaster Risk Management.