REALIZOVANE BEZBEDNOSNE OBUKE IZ OBLASTI VANREDNIH SITUACIJA

PRVA NACIONALNA BEZBEDNOSNA OBUKA ZA MLADE IZ OBLASTI VANREDNIH SITUACIJA

Naučno-stručno društvo za upravlјanjem rizicima u vanrednim situacijama je  nakon 3 godine pauze, uspešno organizovalo obuku za mlade. Ovog puta, organizovana je Prva nacionalna bezbednosna obuka za mlade iz oblasti vanrednih situacija. Karakteristično za nju je da je bila namenjena za mlade od 19 do 30 godina, trajala je 3 noći i 4 dana, bila je besplatna i bili su dobrodošli mladi iz cele države. Takođe, bitan faktor je to što je ona realizovana uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije i drugih brojnih organizacija koje će biti spomenute u dalјem tekstu.

Prva nacionalna obuka za mlade u oblasti vanrednih situacija je započela 29. marta i trajala je do 2. aprila 2022. godine. Mesto realizovanja bilo je Guča, u opštini Lučani. Smeštaj je organizovan u hotelu „Nordik – Zlatna truba“ u Guči, na samo par koraka od Doma kulture Guča gde su bila organizovana teorijska predavanja, ali i svečano otvaranje i i zatvaranje ove obuke.

Prvi dan obuke započeo je u hotelu Nordik gde je obavlјen doček, dodela unifroma i registracija polaznika obuke i gostiju, nakon čega je dan nastavlјen svečanim otvaranjem obuke u Domu kulture Guča. Uvodni deo je započeo komandant obuke, direktor Naučno-stručnog društva za upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, prof. dr Vladimir M. Cvetković poželeći dobrodošlicu učesnicima i gostima čime je zvanično obuka i započeta. Svoja uvoda obraćanja imali su i predstavnici MUP-a RS, zatim Mladen Radojičić-komandir operativne jedinice DVD Guča, kao i predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Prvi put u radu NSD-URVS i tokom naših aktivnosti, dobili smo pažnju medija. Tako su svoje reportaže napravili Radio Televizija Srbije i Info Liga Ivanjica.

Nakon raspoređivanja učesnika u vodove,osnovnih strojevih radnji i ručka, usledila je prva praktična vežba. Kako NSD-URVS sarađuje dugi niz godina sa Srpskim spasilačkim timom, i ove godine oni su upriličili obuku svojim dolaskom i potrudili se da prenesu znanje tokom pokazne vežbe Spasavanje iz objekta uz primenu alpinističkih tehnika. Pored ove teme, Srpski spasilački tim odradio je i radnu tačku „Čvorologija- osnovna primena čvorova i alpinističke opreme“.

Zatim, predsednik DVD Guča, Radoje Milutnović održao je vežbe „Gašenje požara naprtnjačom i upotrebom hidrantne mreže“.

Poslednje predavanje prvog dana održao je Dejan Đurđević i tema predavanja je bila „Bezbednost u transportu opasnih materija i ponašanje pri nastanku hemijskih udesa “.

Dan je završen večerom i zabavnim programom u kafe-restoranu hotela Nordik, zatim je usledilo povečerje i spremanje za dolazeće aktivnosti drugog dana obuke.

Jutro je za učesnike obuke započelo sportsko-rekreativnim aktivnostima, a nakon doručka su se uputili na izvršavanje prve vežbe za ovaj dan „Osnovne tehnike pri spasavanju iz ruševina, prilaz objektu, ulaz u objekat- spasilačke operacije na vodi i po vodom“, ponovo sa Srpskim spasilačkim timom, koja je održana u Rćanskoj pećini.

Ručku je prethodilo jedno teorisjko predavanje- u podnožju Rćanske pećine, u prirodi, učesnici su imali priliku da saslušaju  Želјka Čavića i Radomira Smilјanića iz Sektora za vanredne situacije na temu „Zaštita od požara, poplava i zemlјotresa“.

Između vežbe sa Srpskim spasilačkim timom i predavanja pripadnika Sektora za vanredne situacije, polaznici su, sa prof. dr Vladimirom M. Cvetkovićem, uvežbavali primenu alata samoodbrane u obavlјanju policijskih poslova.

Svoje termine, nakon ručka, ispunili su novim temama Želјko Čavić i Radomir Smilјanić, ovog puta u pitanju su bile teme „Upotreba i korišćenje aparata za početno gašenje požara tipa S i CO2“, kao i „Upotreba i koripćenje odela za prilaz i prolaz kroz vatru, upotreba odela prvog stepena zaštite (tehničko tehnološki udesi)“.

Nakon kratke pauze, učesnici su imali priliku da prisustvuju predavanju i vežbi prof. dr Bojana Jankovića, sa Kriminalističko-policijskog univerziteta, sa temom „Primena operativno-policijskih veština u uslovima vanrednih situacija“ na kojem su odrađeni različiti vidovi kordona koje policija koristi, kao što su lestve, verige itd.

Usledilo je i predavanje Miodraga Savića, održano u Domu kulture u Guči, na temu „Civilna odbrana i civilna zaštita u Republici Srbiji (iskustva, modeli i značaj) i obuka građana za odbranu“.

Kao i prve večeri, i druge je, nakon obedovanja, organizovan zabavni program i druženje u kafe-restoranu hotela Nordik.

Učesnici, misleći da ih čeka povečerje i miran san, uputili su se ka svojim sobama apsolutno neočekivajući uzbunu i noćni marš od 8 km, u 2 časa nakon ponoći. Iznenađeni povicima „Uzbuna!“ i „Postrojavanje! Svi u stroj!“ trčećim korakom, oblačeći svoje uniforme silazili su niz stepenice i uspešno se postrojili za par minuta na platou ispred hotela odakle je krenuo noćni marš koji ja nosio sa sobom uspon uz pešačku stazu u Guči i zasede koje su postavlјali jedni drugima.

Pretposlednji dan je krenuo, već rutinski, sportskim aktivnostima i doručkom, te se nastavio petočasovnom vežbom „Praktična primena sprava i opreme-Navalno vatrogasno spasilačko vozilo, upoznavanje sa spravama i opremom, upotreba aparata za zaštitu disajnih organa, rad sa hidrauličnim razvalnim alatom“ koju su predvodili Gačić Borivoje i Siniša Gobelјić. Učesnici su posebno uživali u mogućnosti da se provozaju vatrogasnim vozilom kroz Guču.

Nakon toga, odslušali su tri teme sali Doma kulture Guča- „Uloga Vojske Srbije u pružanju podrške u katastrofama“ koju je predavao doc. dr Nenad Kovačević, zatim „Procena rizika kritične infrastrukture“ prof. dr Hatidža Beriša i poslednju, ne i najmanje bitnu, tema prof. dr Slobodana Miladinovića „Topografija i orijentacija u prirodi“.

Time je završen i treći dan.

Poslednji dan obuke obeležila su većinski teorijska predavanja. Ovaj niz predavanja otvorio je saradnik i nekadašnji sekretar NSD-URVS-a , Nemanja Milјković sa temom „Pregled sistema provere osposoblјenosti spasilačkih pasa po sistemu FCI-IRO“. Nemanja je mesto ustupio svojoj koleginici iz ove oblasti, Tamari Jevtović i njenoj četvoronogoj prijatelјici Kiki, koja je po rodoslovu nemački lovni terijer, a u budućnosti još jedan spasilački pas ukoliko za par meseci prođe sva testiranja. One su nam  predočile i približile temu „Spasilački psi“. Nјihov mentor, dr Nenad Milojević je sa svojom temom „Biološki detektor odora- Canis lupus familiaris“ kojom je zaokružio ovu temu.

Zatim, prof. dr Vesela Radović sa jako bitnom temom za oblast kojom se NSD-URVS bavi „Uloga volontera u različitim fazama katastrofe u lokalnim zajednicama“. Sledeće predavanje „Pružanje prve pomoći“, Crveni krst Lučani, zatim „Javnozdravstveni rizici i upravlјanje u vanrednim situacijama na nivou gradova i opština“, Jasmina Tanasić.

Posle pauze za ručak, menjale su se sledeće teme: „Taktika gašenja požara na plovnim objektima, izvlačenje povređenih i ugroženih, izdavanje poziva za pomoć, međunarodne vežbe“, kapetan broda Vlado Vukas; „Hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja“- Goran Mihajlović; „Bezbednosne procedure postupanja sa eksplozivima“ Olga Mladenović i za kraj ove obuke, slušali smo Nemanju Slepčevića i Tinu Šipicki na temu „Sprega između teorije i prakse u izradi Procene rizika od katastrofa i Plana zaštite i spasavanja“.

Između ova dva bloka predavanja, prof. dr Vladimir M. Cvetković bio je koordinator vežbe „Bezbednosne procedure rukovanja i upotrebe vatrenog oružja- izvođenje gađanja“.

Nakon četiri dana punih energije, discipline, usvajanja novih znanja, razmenjivanja iskustava ali i smeha i sklapanja novih prijatelјstava, kao i pravlјenje uspomena za ceo život, ova obuka je privedena kraju.

Svečano zatvaranje obuke je značilo svakako obraćanje komandanta obuke u cilјu zahvalnosti i evaluacije obuke, prof. dr Vladimira M. Cvetkovića, zatim njegovih saradnika, ali i dodela sertifikata i izrada fotografija. Kako je formalan deo prošao, učesnici su imali priliku da uživaju u kulturno-umetničkom programu koji je opština Lučani pripremila za sve nas.

Kako bi prof. dr Vladimir M. Cvetković rekao u svom završnom obraćanju: „Prvi put smo , u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Sektorom za vanredne situacije, uspeli da institucionalizujemo obuku i uložimo napore da edukujemo mlade lјude i osposobimo ih za reagovanje u različitim situacijama na nacionalnom nivou…“ i samim tim je obuka uspešno realizovana, ali ono što je možda i bitnije je da su polaznici Prve nacionalne bezbednosne obuke za mlade iz oblasti vanrednih situacija sjajno odradili svoj deo posla, dali su sve od sebe da isprate tempo i završavali sve aktivnosti sa velikim interesovanjem za iste.

Dogodine, do sledeće obuke ovog tipa: „Klaso ’23, VOLjNO!“.

Sertifikat za uspešno završenu obuku

PRVA OSNOVNA BEZBEDNOSNA OBUKA IZ OBLASTI VANREDNIH SITUACIJA NA STAROJ PLANINI

U organizaciji Naučno-stručnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama (upravljanje-rizicima.com), realizovana je osnovna bezbednosna obuka iz oblasti vanrednih situacija. Obuka je realizovana na Staroj planini u periodu od 13. do 16. jula 2019. godine. Nesebičnu podršku realizaciji obuke dali su Kriminalističko-policijski univerzitet u Beogradu, Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu i Srpski spasilački tim. Rukovodilac obuke doc. dr Vladimir M. Cvetković je izjavio da je obuka realizovana u potpunosti u skladu sa usvojenim elaboratom osnovne bezbednosne obuke i da će se u narednom periodu nastaviti sa organizacijama terenskih obuka kako bi se nivo obučenosti mladih ljudi i građana podigao na mnogo viši nivo. U realizaciji obuke učestvovali su prof. dr Boban Milojković sa Kriminalističko-policijskog univerziteta i profesorka Snežana Rajičić. Obuku je pohađalo više od 60 polaznika sa različitih Fakulteta u Republici Srbiji.

DRUGA OSNOVNA BEZBEDNOSNA OBUKA U OVČARSKO-KABLARSKOJ KLISURI

Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama (NSDR-URVS) je održalo drugu po redu Osnovnu bezbednosnu obuku iz oblasti upravljanja rizicima i zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama. Obuku su realizovali pripadnici Jedinice civilne zaštite opšte namene NSDR-URVS, pod vođstvom docenta dr. Vladimira M. Cvetkovića, predsednika NSDR-URVS, i drugih ekperata iz oblasti zaštite i spasavanja u periodu od 29. novembra do 01. decembra 2019. godine u Ovčar banji. Ovog puta, oko 30 studenata i studentkinja različitih Fakulteta je imalo priliku da pohađa osnovnu obuku iz alpinizma, topografije i prve pomoći, ali i da steknu osnovne veštine zaštite lične bezbednosti zasnovane na policijskoj taktici.

Naime, zaštita i spasavanje u vanrednim situacijama neretko podrazumeva kretanje i prelazak nepristupačnih terena. Strah od visine (akrofobija) je jedna od najčešćih fobija, te da bi budući spasioci bili sposobni da pruže neophodnu pomoć, moraju prvo proveriti i/ili savladati svoj strah. Stoga je obuka iz alpinizma podrazumevala penjanje po steni i spuštanje niz uže sa železničkog mosta na pruzi između Čačka i Požege (oko 30 minuta), kako bi polaznici i polaznice obuke stekli potrebna znanja i veštine da na bezbedan način pristupe akciji spasavanja povređenih lica. Uspon na vrh planine Kablar (885 mnv) je, takođe, predstavljao priliku da se savlada nepristupačan teren, ali i da se primene stečena znanja iz topografije. Uspeh akcije spasavanja u većini slučajeva zavisi od sposobnosti spasioca da se kreću, deluju i pretražuju nepoznate terene koristeći se topografskim kartama, te je obuka obuhvatila i ovaj aspekt zaštite i spasavanja.
Hitna pomoć i drugi timovi zdravstvene zaštite nisu uvek u mogućnosti da stignu na mesto događaja i pruže neophodnu pomoć ugroženim i povređenim licima, te je pružanje prve pomoći u vanrednim situacijama još jedna u nizu znanja i veština kojim pripadnici jedinice civilne zaštite, ali i građani, treba da ovladaju. Upravo zbog toga, obuka je obuhvatila znanja i veštine od značaja za: bezbedno izvlačenje lica iz ruševina, vode i sl., reanimaciju, previjanje rana, zaustavljanje krvarenja, imobilazaciju preloma i obezbeđivanje optimalnog transporta.
Međutim, u akcijama spasavanja može biti ugrožena i lična bezbednost spasioca, te je obuka obuhvatila i kratki kurs samoodbrane i načine onesposobljavanja napadača. Tokom obuke je posvećena i posebna pažnja kondicionom treningu i treningu snage, jer jedino fizički spremni spasioci mogu da, bez ugrožavanja lične bezbednosti i života i zdravlja, pruže potrebnu pomoć ugroženim licima. Neizostavan deo obuka ovog tipa je timski rad, razvijanje zajedništva i visokog stepena saradnje među spasiocima, što se može izdvojiti kao posebno značajan element uspeha akcija zaštite i spasavanja, ali i izvor zadovoljstva kod samih polaznika.

Elementarne nepogode (npr. zemljotresi, poplave, odroni i klizišta zemljišta, i sl.) su oduvek sastavni deo života čoveka na planeti Zemlji, međutim, poslednjih decenija smo svedoci njihovog sve češćeg pojavljivanja. Realnost savremenog čoveka čine i različite tehničko-tehnološke nesreće, poput udesa u različitim fazama proizvodnje i transporta opasnih i drugih materija, udesa u drumskom, rečnom, železničkom i vazdušnom saobraćaju, havarija u različitim postrojenjima, zagađenja zemljišta, vode i vazduha, ali posledica ratnog razaranja i terorizma. Dosadašnje iskustvo, kod nas i u svetu, ističe značaj spremnosti građana da zaštite sebe i pomognu spasavanje svojih bližnjih, prvenstveno zbog činjenice da se upravo oni prvi mogu naći na mestu ovakvog događaja, dok je za dolazak spasilačkih i interventnih jedinica neophodno, pre svega, uputiti poziv, a zatim i vreme da stignu do mesta događaja.
Stoga vas pozivamo da svojoj bezbednosti pristupite odgovorno i steknete znanja i veštine koje mogu zaštiti i spasiti vas i vaše bližnje u vanrednim situacijama. O našim budućim obukama se možete informisati putem sajta i naših profila na društvenim mrežama (Facebook i Instagram). 

TREĆA OSNOVNA BEZBEDNOSNA OBUKA IZ OBLASTI VANREDNIH SITUACIJA NA STAROJ PLANINI

Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama organizovalo je treću po redu osnovnu bezbednosnu obuku iz oblasti zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama u periodu od 29. oktobra do 1. novembra 2020. godine u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Polazeći od elaborata osnovne bezbednosne obuke, polazanici obuke pohađali su kurseve iz oblasti alpinizma i spasavanja na nepristupačnim terenima, ronjenja i spasavanja na vodi i pod vodom, rukovanja i manipulacije oružjem, primene policijskih ovlašćenja i policijske taktike u vanrednim situacijama, topografije, preživljavanja u prirodi, strojevih radnji itd. Svi polaznici obuke, nakon uspešne realizacije, dobili su sertifikat kojim se potvrđuje nivo njihove obučenosti za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama.

U obuci su učestvovali brojni instruktori iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Srpskog-spasilačkog tima Srbije, Crvenog krsta Srbije, Rusko-srpskog humanitarnog centra i instruktori sa Kriminalističko policijskog univerziteta i Fakulteta bezbednosti, Univerziteta u Beogradu.

Osnovna bezbednosna obuka u rukovanju vatrenim oružjem u organizaciji Naučno-strčnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama.

Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama je u toku 2019. godine organizovalo osnovu bezbednosnu obuku u rukovanju vatrenim oružjem u saradnji sa streljanom MUŠ na Novom Beogradu. Tom prilikom, polaznici su imali priliku da prođu teorijsku i praktičnu obuku upotrebe vatrenog oružja.

Orijentacija za potrebe zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama

Druga obuka održana je 16.marta 2019. godine Košutnjaku na temi- orijentacija za potrebe zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama. Članovi Naučno-stručnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim elementima topografije i korišćenjem karte prilikom planiranja zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama. U obuci je učestvovao prof. dr Boban Milojković sa Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu.

Komandno-simulaciona vežba na temu sanacije klizišta i rada Gradskog štaba za vanredne situacije

Dana, 06.aprila 2019. održana je treća obuka u vidu komandno-simulacione vežbe na temu sanacije klizišta i rada Gradskog štaba za vanredne situacije. U vežbi su učestvovali članovi Naučno-stručnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama, studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta, Fakulteta bezbednosti, Šumarskog, Poljoprivrednog i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Obuka je sprovedena tako što su formirana 4 radna tima koja su dobila sav potreban materijal i scenario i u skladu sa tim, rešavala nastalu vanrednu situaciju, a svaka ekipa je imala svog mentora.