Obeležavanje 143 godine Crvenog krsta Srbije

  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

U toku 6. februara 2020. godine Crveni krst Srbije obeležio je 143 godine postojanja i rada u našoj zemlji. Tom prilikom, kao predsednik komisije za delovanje u nesrećama, učestvovao je član Naučno-stručnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama, vanredni profesor dr Jasmina Gačić sa Fakulteta bezbednosti, Univerziteta u Beogradu.

Naime, Crveni krst Srbije je osnovan 25. januara po starom, a 6. februara po novom kalendaru 1876. godine u Beogradu, u zgradi na Studentskom trgu. Na mestu zgrade u kojoj je Crveni krst Srbije osnovan danas je druga zgrada i u njoj je Muzej jugoslovenske kinoteke. Na ulazu u zgradu i danas postoji spomen ploča o nastanku Crvenog krsta Srbije.Na svečanoj sednici su prisustvovali znameniti ljudi tadašnje Srbije kao što su: Josif Pančić, Đorđe Vajfert, Ilija Kolarac i prof. Kosta Stojanović, a inicijator formiranja bio je dr Vladan Đorđević koji je proglasio nastanak Srpskog društva Crvenog krsta. Prvi predsednik Srpskog društva Crvenog krsta bio je Mitropolit Mihajlo Jovanović čije se bista nalazi u dvorištu zgrade Crvenog krsta u Siminoj ulici.

Danas se u sastavu Crvenog krsta Srbije nalaze: dve pokrajinske organizacije i 183 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama .Na svim nivoima organizovanja zaposleno je 750 profesionalaca, a u realizaciju programa uključeno je preko 69.000 volontera, od kojih 60 odsto čine mladi.

Crveni krst Srbije u 2019. godini realizovao je sledeće aktivnosti:

  • Crveni krst u Srbiji je svojim aktivnostima obuhvatio 1. 500 000 građana Srbije,
  • Više od 2678 mladih je prvi put volontiralo u jednoj od organizacija Crvenog krsta Srbije,
  • Crveni krst Srbije je organizovao 3.545 akcija dobrovoljnog davanja krvi u čijoj organizaciji je učestvovalo 4.518 volontera i prikupljeno 208.625 jedinica krvi,
  • Veštinama prve pomoći Crveni krst u Srbiji je obučeno više od 31.000 građana i dece školskog uzrasta,
  • U 2019. godini kroz program narodnih kuhinja Crveni krst Srbije je pripremao tople obroke za 33.715 socijalno ugroženih lica u 77 sredina pripremivši 7.093.922 toplih kuvanih obroka,
  • 43.820 socijalno najugroženijih porodica koje nisu korisnici narodnih kuhinja u 3.175 naseljenih mesta pomognuto je porodičnim paketima,
  • Samo na Kosovu i Metohiji najugroženijim porodicama Crveni krst Srbije je distribuirao 8.000 paketa hrane i higijenskih sredstava obuhvativši 5.569 domaćinstava u 338 sredina odnosno sela, zaseoka, enklava.

Vladimir Cvetkovic

Prof. dr Vladimir M. Cvetković je zaposlen na Univerziteta u Beogradu, Fakultetu bezbednosti i realizuje nastavu na predmetima: Upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Zaštita od prirodnih i antropogenih katastrofa, Bezbednosni rizici i katastrofe, Metodologija procene rizika od katastrofa, Rukovodjenje u vanrednim situacijama, Smanjenje rizika od katastrofa. Više od 15 godina se bavi istraživanjem u oblasti studija katastrofa. Objavio je preko 250 naučnih radova i 20 knjiga iz oblasti studija katastrofa. Predsednik je i osnivač Naučnog stručnog društva za upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa i glavni urednik Međunarodnog časopisa za upravlјanje rizicima od katastrofa (International Institute for Disaster Research). Dobitnik je brojnih nagrada od čega je najznačajnija nagrada za najboljeg mladog naučnika Srbije ,,Danubius Young Scientist Award 2017“ koja se dodeljuje od strane Austrijskog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju (BMWFW) i Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu (IDM) za izuzetna dostignuća u nauci. Više o njegovoj biografiji možete pogledati na sledećoj adresi - https://vladimircvetkovic.upravljanje-rizicima.edu.rs/.

Оставите одговор