Ministarstvo za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda (EMERCOM OF RUSSIA)

  • Post category:Vesti
Poštovane kolege!
Zemlјotresi su, u današnje vreme, jedna od najrazornijih vrsta vanrednih situacija koje se ne mogu tačno predvideti. Kako za stanovništvo, i za infrastrukturne objekte, posledice zemlјoresa mogu biti katastrofalne i zahtevaju značajne resurse za vraćanje u pređašnje stanje.
Rad Ministarstva za vanredne situacije Rusije na prevenciji, monitoringu i proceni posledica seizmičkih anomalija omogućilo je prikuplјanje značajnog iskustva koje može biti potrebno i korisno našim inostranim partnerima. Razvijene su i aktivno se koriste napredne naučne tehnologije za procenu seizmičke otpornosti zgrada i objekata koji se nalaze u seizmički aktivnoj zoni restauraciju. i formulisane su preporuke za njihovu restauraciju.
U cilјu razmene iskustava oko navedene teme, 6. i 7. decembra 2021. godine u Jerevanu, Republika Jermenija, planirano je održavanje međunarodne konferencije „Istorijsko naučno-praktične iskustvo Spitakskog zemlјotresa savremene seizmičke bezbednosne tehnologije“. Učešće je moguće kako lično, tako i na dalјinu (video-konferencija). Radni jezici konferencije su ruski i engleski.
U sklopu pratećeg programa ove konferencije, predviđeno je upoznavanje sa mogućnostima rada, materijalno-tehničkom i obrazovnom bazom Rusko-Jermenskog centra za humanitarno reagovanje koji je osnovan 2016. godine na teritoriji Republike Jermenije.
Pored konferencije, program događaja uklјučuje: upoznavanje sa mogućnostima rada, materijalno-tehničkom i obrazovnom bazom Rusko-jermenskog centra za humanitarno reagovanje, otvorenog 2016. godine na teritoriji Republike Jermenije; izvođenje pokaznih vežbi u kojima učestvuju snage i sredstva Ministarstva za vanredne situacije Rusije, Ministarstva za vanredne situacije Jermenije, Rusko-jermenskog centra za humanitarno reagovanje i Srpsko-ruskog humanitarnog centra, međunarodnih organizacija, volontera; učešće u komemorativnoj manifestaciji, koja he se održati 7. decembra, povodom 33 godina od katastrofalnog Spitakskog zemlјotresa.
Pozivamo stručnjake i profesore iz oblasti studija katastrofa da uzmu svoje učešće na ovoj konferenciji i istupe sa svojim tematskim izveštajem o prevenciji, prognoziranju i otklanjanju posledica zemlјotresa. Za potvrdu učešća molimo vas da pošalјete podatke učesnika (ime i prezime, organizacija, položaj, kontaktne informacije) i materijale za prezentaciju (na ruskom/engleskom, RowerPoint Presentation File) do 22. novembra 2021. godine na e-mail adresu: spitakstruna2021@gmail.com.
Sigurni smo da će nam konferencija i planirani događaji omogućiti da razmenimo mišlјenja, razvijemo zajedničke pristupe i da se upoznamo sa najbolјim praksama u oblasti zaštite stanovništva i teritorija od zemlјotresa i njihovih posledica.
Zamenik ministra, kopredsednik Upravnog odbora Rusko-Jermenskog centra za humanitarno reagovanje
N.N. Grečuškin