Ministarstvo za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda (EMERCOM OF RUSSIA)

  • Post category:Vesti
Poštovane kolege!
Zemlјotresi su, u današnje vreme, jedna od najrazornijih vrsta vanrednih situacija koje se ne mogu tačno predvideti. Kako za stanovništvo, i za infrastrukturne objekte, posledice zemlјoresa mogu biti katastrofalne i zahtevaju značajne resurse za vraćanje u pređašnje stanje.
Rad Ministarstva za vanredne situacije Rusije na prevenciji, monitoringu i proceni posledica seizmičkih anomalija omogućilo je prikuplјanje značajnog iskustva koje može biti potrebno i korisno našim inostranim partnerima. Razvijene su i aktivno se koriste napredne naučne tehnologije za procenu seizmičke otpornosti zgrada i objekata koji se nalaze u seizmički aktivnoj zoni restauraciju. i formulisane su preporuke za njihovu restauraciju.
U cilјu razmene iskustava oko navedene teme, 6. i 7. decembra 2021. godine u Jerevanu, Republika Jermenija, planirano je održavanje međunarodne konferencije „Istorijsko naučno-praktične iskustvo Spitakskog zemlјotresa savremene seizmičke bezbednosne tehnologije“. Učešće je moguće kako lično, tako i na dalјinu (video-konferencija). Radni jezici konferencije su ruski i engleski.
U sklopu pratećeg programa ove konferencije, predviđeno je upoznavanje sa mogućnostima rada, materijalno-tehničkom i obrazovnom bazom Rusko-Jermenskog centra za humanitarno reagovanje koji je osnovan 2016. godine na teritoriji Republike Jermenije.
Pored konferencije, program događaja uklјučuje: upoznavanje sa mogućnostima rada, materijalno-tehničkom i obrazovnom bazom Rusko-jermenskog centra za humanitarno reagovanje, otvorenog 2016. godine na teritoriji Republike Jermenije; izvođenje pokaznih vežbi u kojima učestvuju snage i sredstva Ministarstva za vanredne situacije Rusije, Ministarstva za vanredne situacije Jermenije, Rusko-jermenskog centra za humanitarno reagovanje i Srpsko-ruskog humanitarnog centra, međunarodnih organizacija, volontera; učešće u komemorativnoj manifestaciji, koja he se održati 7. decembra, povodom 33 godina od katastrofalnog Spitakskog zemlјotresa.
Pozivamo stručnjake i profesore iz oblasti studija katastrofa da uzmu svoje učešće na ovoj konferenciji i istupe sa svojim tematskim izveštajem o prevenciji, prognoziranju i otklanjanju posledica zemlјotresa. Za potvrdu učešća molimo vas da pošalјete podatke učesnika (ime i prezime, organizacija, položaj, kontaktne informacije) i materijale za prezentaciju (na ruskom/engleskom, RowerPoint Presentation File) do 22. novembra 2021. godine na e-mail adresu: spitakstruna2021@gmail.com.
Sigurni smo da će nam konferencija i planirani događaji omogućiti da razmenimo mišlјenja, razvijemo zajedničke pristupe i da se upoznamo sa najbolјim praksama u oblasti zaštite stanovništva i teritorija od zemlјotresa i njihovih posledica.
Zamenik ministra, kopredsednik Upravnog odbora Rusko-Jermenskog centra za humanitarno reagovanje
N.N. Grečuškin

Vladimir Cvetkovic

Prof. dr Vladimir M. Cvetković je zaposlen na Univerziteta u Beogradu, Fakultetu bezbednosti i realizuje nastavu na predmetima: Upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Zaštita od prirodnih i antropogenih katastrofa, Bezbednosni rizici i katastrofe, Metodologija procene rizika od katastrofa, Rukovodjenje u vanrednim situacijama, Smanjenje rizika od katastrofa. Više od 15 godina se bavi istraživanjem u oblasti studija katastrofa. Objavio je preko 250 naučnih radova i 20 knjiga iz oblasti studija katastrofa. Predsednik je i osnivač Naučnog stručnog društva za upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa i glavni urednik Međunarodnog časopisa za upravlјanje rizicima od katastrofa (International Institute for Disaster Research). Dobitnik je brojnih nagrada od čega je najznačajnija nagrada za najboljeg mladog naučnika Srbije ,,Danubius Young Scientist Award 2017“ koja se dodeljuje od strane Austrijskog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju (BMWFW) i Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu (IDM) za izuzetna dostignuća u nauci. Više o njegovoj biografiji možete pogledati na sledećoj adresi - https://vladimircvetkovic.upravljanje-rizicima.edu.rs/.