Medjunarodni institut za istraživanje katastrofa, Beograd

  • Post category:Vesti

Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama sa ponosom obaveštava svoje saradnike i ostalu javnost da je zvanično osnovan

MEĐUNARODNI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE KATASTROFA – INTERNATIONAL INSTITUTE FOR DISASTER RESEARCH

sa sedištem u Beogradu, Zvezdara.

U okviru međunarodnog instituta sprovodiće se sva kvantitativna i kvalitativna istraživanja iz oblasti studija katastrofa.

Osnivač doc. dr Vladimir M. Cvetković je
sa saradnicima Naučno-stručnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama doneo Statut i tom prilikom su formirana sledeća odeljenja:

  • Odeljenje za istraživanje fenomenologije, ugroženosti i otpornosti na katastrofe;
  • Odeljenje za istraživanje pripremljenosti i ublažavanja rizika od katastrofa;
  • Odeljenje za istraživanje zaštite i spasavanja u katastrofama;
  • Odeljenje za istraživanje oporavka od katastrofa;
  • Odeljenje za upravljanje rizicima od katastrofa;
  • Odeljenje za istraživanje međunarodne saradnje i pravnog okvira smanjenja rizika od katastrofa.
  • Osnovna delatnost Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa je naučno istraživački rad u oblasti studija katastrofa i obavlja se u Institutu čije je sedište na spomenutoj adresi. Naučna delatnost Instituta obavlja se u skladu sa Zakonom o naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije i postavljenom i usvojenom programskom orijentacijom rada. Osnovnu delatnost, Institut ostvaruje kroz osnovna, primenjenja i razvojna naučna istraživanja iz oblasti naučne discipline upravljanja rizicima od katastrofa.

Takođe, u narednom periodu se očekuje raspisivanje javnog konkursa za prijem mladih istraživača na različitim pozicijama.

S poštovanjem

Vladimir Cvetkovic

Prof. dr Vladimir M. Cvetković je zaposlen na Univerziteta u Beogradu, Fakultetu bezbednosti i realizuje nastavu na predmetima: Upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Zaštita od prirodnih i antropogenih katastrofa, Bezbednosni rizici i katastrofe, Metodologija procene rizika od katastrofa, Rukovodjenje u vanrednim situacijama, Smanjenje rizika od katastrofa. Više od 15 godina se bavi istraživanjem u oblasti studija katastrofa. Objavio je preko 250 naučnih radova i 20 knjiga iz oblasti studija katastrofa. Predsednik je i osnivač Naučnog stručnog društva za upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa i glavni urednik Međunarodnog časopisa za upravlјanje rizicima od katastrofa (International Institute for Disaster Research). Dobitnik je brojnih nagrada od čega je najznačajnija nagrada za najboljeg mladog naučnika Srbije ,,Danubius Young Scientist Award 2017“ koja se dodeljuje od strane Austrijskog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju (BMWFW) i Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu (IDM) za izuzetna dostignuća u nauci. Više o njegovoj biografiji možete pogledati na sledećoj adresi - https://vladimircvetkovic.upravljanje-rizicima.edu.rs/.