Medjunarodni institut za istraživanje katastrofa, Beograd

  • Post category:Vesti

Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama sa ponosom obaveštava svoje saradnike i ostalu javnost da je zvanično osnovan

MEĐUNARODNI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE KATASTROFA – INTERNATIONAL INSTITUTE FOR DISASTER RESEARCH

sa sedištem u Beogradu, Zvezdara.

U okviru međunarodnog instituta sprovodiće se sva kvantitativna i kvalitativna istraživanja iz oblasti studija katastrofa.

Osnivač doc. dr Vladimir M. Cvetković je
sa saradnicima Naučno-stručnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama doneo Statut i tom prilikom su formirana sledeća odeljenja:

  • Odeljenje za istraživanje fenomenologije, ugroženosti i otpornosti na katastrofe;
  • Odeljenje za istraživanje pripremljenosti i ublažavanja rizika od katastrofa;
  • Odeljenje za istraživanje zaštite i spasavanja u katastrofama;
  • Odeljenje za istraživanje oporavka od katastrofa;
  • Odeljenje za upravljanje rizicima od katastrofa;
  • Odeljenje za istraživanje međunarodne saradnje i pravnog okvira smanjenja rizika od katastrofa.
  • Osnovna delatnost Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa je naučno istraživački rad u oblasti studija katastrofa i obavlja se u Institutu čije je sedište na spomenutoj adresi. Naučna delatnost Instituta obavlja se u skladu sa Zakonom o naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije i postavljenom i usvojenom programskom orijentacijom rada. Osnovnu delatnost, Institut ostvaruje kroz osnovna, primenjenja i razvojna naučna istraživanja iz oblasti naučne discipline upravljanja rizicima od katastrofa.

Takođe, u narednom periodu se očekuje raspisivanje javnog konkursa za prijem mladih istraživača na različitim pozicijama.

S poštovanjem

Vladimir Cvetkovic

Vladimir M. Cvetkovic is the Assis. Prof. (Disaster Risk Management) at the University of Belgrade, Faculty of Security, and has been engaged in research in the field of disaster studies for 15 years. He has published over 250 research papers and 20 scientific monographs. He is the founder of the Scientific Professional Society for Disaster Risk Management in Serbia, the International Institute for Disaster Research, and Editor-in-Chief of the International Journal of Disaster Risk Management.