Baza podataka o hemijskim akcidentima (FACTS)

  • Post category:Vesti
U bazi podataka o hemijskim akcidentima ,,Sistemi tehničkih informacija o greškama i nezgodama“ (FACTS) sadržane su informacije o više (industrijskih) nezgoda (incidenata) koje uklјučuju opasne materije i koje su se dogodile širom sveta tokom poslednjih 90 godina. Svaka katastrofa prouzrokovana određenim akcidentom ima svoj glavni broj u bazi podataka, kao i informacije o državi i godini kada se dogodila, zatim podatke o logističkom podsistemu u kojem se realizovala (proizvodnja, skladištenje, pretovar, transport i upotreba) i posledice: broj smrtno stradalih (fatalnih ishoda) i broj povređenih. U zavisnosti od prikuplјenih podataka, kvalitet izveštaja varira u podacima o materijalnim štetama na postrojenjima, javnoj infrastrukturi ili za ekološke posledice. Glavni cilј formiranja baze podataka je da se uči iz nezgoda ili incidenata i da ih spreči u budućnosti.
Link do baze – http://www.factsonline.nl/browse-chemical-accidents-in-database
Videti opširnije u knjizi:
Cvetković, V. (2022). Taktika zaštite i spasavanja u katastrofama. Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama, Beograd.

Vladimir Cvetkovic

Prof. dr Vladimir M. Cvetković je zaposlen na Univerziteta u Beogradu, Fakultetu bezbednosti i realizuje nastavu na predmetima: Upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Zaštita od prirodnih i antropogenih katastrofa, Bezbednosni rizici i katastrofe, Metodologija procene rizika od katastrofa, Rukovodjenje u vanrednim situacijama, Smanjenje rizika od katastrofa. Više od 15 godina se bavi istraživanjem u oblasti studija katastrofa. Objavio je preko 250 naučnih radova i 20 knjiga iz oblasti studija katastrofa. Predsednik je i osnivač Naučnog stručnog društva za upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa i glavni urednik Međunarodnog časopisa za upravlјanje rizicima od katastrofa (International Institute for Disaster Research). Dobitnik je brojnih nagrada od čega je najznačajnija nagrada za najboljeg mladog naučnika Srbije ,,Danubius Young Scientist Award 2017“ koja se dodeljuje od strane Austrijskog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju (BMWFW) i Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu (IDM) za izuzetna dostignuća u nauci. Više o njegovoj biografiji možete pogledati na sledećoj adresi - https://vladimircvetkovic.upravljanje-rizicima.edu.rs/.